Podziel się wrażeniami!
Mam takowy problem że zdjęcia po prostu nie wychodzą, motocykl jest rozmyty a tło nie Jak temu zapobiec ? Prowadzić aparat za motocyklem i dopiero strzelić ? Tylko jak to się dzieję przy większych prędkościach to jak sobie z tym radzić ? Pomóżcie bo załamka jak zobaczyłem te zdjęcia na komputerze :smileyredface: przykładowe zdjęcia
http://img25.imageshack.us/img25/7564/krism.jpg" target="_blank
http://img6.imageshack.us/my.php?image=kris2p.jpg" target="_blank
Tadeusz napisał(a):
Lajam napisał(a):
Ja tylko dodam, że warto wyłączyć stabilizację przy panoramowaniu.
A możesz to uzasadnić?
Lajam napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
Lajam napisał(a):
Ja tylko dodam, że warto wyłączyć stabilizację przy panoramowaniu.
A możesz to uzasadnić?
Powiem tak - zazwyczaj jak prowadzisz obiekt to wykonujesz jednak ruch w poziomie. Układ stabilizacji nie rozumie, że Ty panoramujesz i kompensuje ile się da ten poziomy ruch, a przecież chodzi o to żeby się w to nie mieszał. Należy go więc wyłączyć
Dokładnie - a zaczynacie panoramy szarpnięciem, czy też otwieracie migawkę gdy już macie aparat w ruchu? Raczej to drugie. Co innego jakby stabilizacja miała jakiś cyfrowy czynnik (sprawdzanie obrazu na matrycy) ale nie ma. Powinna wyrównać (uładzić) jednostajny ruch czyniąc go spokojniejszym.
Z tym panoramowaniem z As czy SSS to są przeważnie dwie szkoły...falenicka i otwocka
Mały przykład falenickiej
ISO 400 F22 1/20s AS=ON ogniskowa 180 mm aparat D7D + MAF 70-200/2,8 G SSM
Ładny ten przykład
Dałbyś teraz coś ze szkoły otwockiej, najlepiej w tym samym duchu
Tadeusz napisał(a):
Ładny ten przykład
Dałbyś teraz coś ze szkoły otwockiej, najlepiej w tym samym duchu
Wisi, bo robiony 1/1000s.
Leci, bo 1/200s. A co z AS/SSS?
Witam, wczoraj bylem na zawodach zrywkarzy, oczywiście była okazja aby porobić trochę zdjęć. No i oczywiście były próby panoramowania ale z kiepskim skutkiem załączam kilka zdjęć. Proszę o jakieś dobre rady jak zrobić to aby było lepiej, bo albo wychodziło mi zdjęcie stateczne albo tak szybko że całe rozmazane 😕
cd...
Tutaj troszkę w tum temacie i troszkę tutaj