anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak zrobić takie zdjęcie? motocykl w ruchu (Panoramowanie)

Arek_-----
Początkujący

Jak zrobić takie zdjęcie? motocykl w ruchu (Panoramowanie)

Mam takowy problem że zdjęcia po prostu nie wychodzą, motocykl jest rozmyty a tło nie :| Jak temu zapobiec ? Prowadzić aparat za motocyklem i dopiero strzelić ? Tylko jak to się dzieję przy większych prędkościach to jak sobie z tym radzić ? Pomóżcie bo załamka jak zobaczyłem te zdjęcia na komputerze :smileyredface: przykładowe zdjęcia
http://img25.imageshack.us/img25/7564/krism.jpg" target="_blank
http://img6.imageshack.us/my.php?image=kris2p.jpg" target="_blank

20 ODPOW. 20
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tadeusz napisał(a):

Lajam napisał(a):

Ja tylko dodam, że warto wyłączyć stabilizację przy panoramowaniu.

A możesz to uzasadnić?

Powiem tak - zazwyczaj jak prowadzisz obiekt to wykonujesz jednak ruch w poziomie. Układ stabilizacji nie rozumie, że Ty panoramujesz i kompensuje ile się da ten poziomy ruch, a przecież chodzi o to żeby się w to nie mieszał. Należy go więc wyłączyć :)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Lajam napisał(a):

Tadeusz napisał(a):

Lajam napisał(a):

Ja tylko dodam, że warto wyłączyć stabilizację przy panoramowaniu.

A możesz to uzasadnić?

Powiem tak - zazwyczaj jak prowadzisz obiekt to wykonujesz jednak ruch w poziomie. Układ stabilizacji nie rozumie, że Ty panoramujesz i kompensuje ile się da ten poziomy ruch, a przecież chodzi o to żeby się w to nie mieszał. Należy go więc wyłączyć :)

Niby racja, ale: SSS nie działa na ruch jednostajny - traktuje go jako bezruch - działa jedynie na przyspieszenie. Ergo - nie będzie kompensować stałego, jednostajnego ruchu w poziomie, chyba że będziesz "szarpał", wtedy to może być korzystne, natomiast nierówności w prowadzeniu występujące w pionie, to są drgania - występuje więc przyspieszenie - SSS je skompensuje.
I tyle moich przemyśleń. Może błądzę, ale mam wrażenie, że u mnie się to sprawdza :)

------------------------------
fotoamator
profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

Dokładnie - a zaczynacie panoramy szarpnięciem, czy też otwieracie migawkę gdy już macie aparat w ruchu? Raczej to drugie. Co innego jakby stabilizacja miała jakiś cyfrowy czynnik (sprawdzanie obrazu na matrycy) ale nie ma. Powinna wyrównać (uładzić) jednostajny ruch czyniąc go spokojniejszym.

profile.country.pl_PL.title
mitech
Poszukiwacz

Z tym panoramowaniem z As czy SSS to są przeważnie dwie szkoły...falenicka i otwocka :slight_smile:

Mały przykład falenickiej :nauseated_face:

ISO 400 F22 1/20s AS=ON ogniskowa 180 mm aparat D7D + MAF 70-200/2,8 G SSM

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ładny ten przykład :D
Dałbyś teraz coś ze szkoły otwockiej, najlepiej w tym samym duchu ;)

fotoamator
mitech
Poszukiwacz

Tadeusz napisał(a):

Ładny ten przykład :D
Dałbyś teraz coś ze szkoły otwockiej, najlepiej w tym samym duchu ;)

Nie wiem czy to będzie otwocka... ale może być :smileyhappy:

Ale pokaże jak efekt panoramowania dodaje dynamiki zdjęciu :smileymrgreen:
MIG 29 w dwóch odsłonach.Na pierwszym zdjęciu wygląda jak by wisiał
na sznurku a na drugim widać ,ze jednak leci :D

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Wisi, bo robiony 1/1000s.
Leci, bo 1/200s. A co z AS/SSS? :P

fotoamator
profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

Witam, wczoraj bylem na zawodach zrywkarzy, oczywiście była okazja aby porobić trochę zdjęć. No i oczywiście były próby panoramowania ale z kiepskim skutkiem :( załączam kilka zdjęć. Proszę o jakieś dobre rady jak zrobić to aby było lepiej, bo albo wychodziło mi zdjęcie stateczne albo tak szybko że całe rozmazane 😕

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik
acinloop
Nowicjusz

Tutaj troszkę w tum temacie i troszkę tutaj