Podziel się wrażeniami!
Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).
Za legitymacje czytaj kurs płaci się w większości diecezji tylko raz. Nie chodzi tu o to by nie dopuścić do robienia zdjęć podczas uroczystości tylko po to by robione one były świadomie. By fotograf nie pchał się ze statywem na ołtarz, by wiedział gdzie i kiedy można robić fotki, by nie rozpraszał swoją pracą ludzi którzy mogą przeżywać jakieś duchowe doznania , no i żeby nie strzelał z flesza księdzu po oczach, bierzmy pod uwagę że ten człowiek też poniekąd jest w pracy. Osobiście jestem ateistą, w kościele więc jestem gościem i staram się szanować zwyczaje gospodarzy.
Skoczek może zasugeruj gością by zamiast ryżu i monet obsypali Młodych płatkami kwiatów, estetyczniej to wygląda, milsze dla oka fotki a Młodzi nie muszą robić uników przed moniakami
siekacz napisał(a):
Za legitymacje czytaj kurs płaci się w większości diecezji tylko raz.
kris napisał(a):
autor wątku i tak będzie tylko gościem na ślubie więc o wyrabianiu świstka nie ma mowy
temat esej.....
a tego typu wypracowań pisać nie lubię
wolę rozmowy przy złotym trunku
kris napisał(a):
wolę rozmowy przy złotym trunku
A ja mam takie pytanie do Lajama.
Znalazłem w tym temacie zrobione przez Ciebie zdjęcie ( download/file.php?id=3495&mode=view&customview=true ) i trochę zaniemówiłem. Czy to jest kościół w Katowicach na Ochojcu ? Bo kościół do którego chodzę , dokładnie tak samo wygląda. Mieszkasz gdzieś w pobliżu , jeżeli mogę spytać ?
Lajam cykał tam tylko fotki
gdzie mieszka, ma napisane przecież w profilu
kris napisał(a):
Lajam cykał tam tylko fotki
gdzie mieszka, ma napisane przecież w profilu
kamil1114 napisał(a):
Właśnie patrzyłem i nie ma
... na Nk , może będzie