Podziel się wrażeniami!
W piątek jade na Eskę Music Awards 2009 i mam zamiar zrobić tam troche fotrk;)
Jakich ustawień uzywać?
witaj,
niestety nie ma czegoś takiego jak "stałe ustawienia"
wiele zależy od tego:
- gdzie będziesz stać (blisko sceny / daleko)
- jakie oświetlenie zastosują organizatorzy
- jakie masz szkła
wiadomo, jeśli będziesz cykać z daleka przydałoby się coś długiego (200-500mm) i jasnego (np. f/2.8)
staraj się robić zdjęcia w programie A (preselekcja przysłony, którą ustawiasz na minimalną wartość), lub w M (manualnie 'dostrajasz' parametry).....
iso 400/800
i nie rób z lampą - to zawsze psuje nastrój.....tylko Ci, którzy opanowali "błysk" robią to na tyle dobrze by tego błysku nie było widać
dobrze będzie jeśli robić zdjęcia będziesz w formacie RAW, który daje większe możliwości obróbki
pozdrawiam,
kris
dzięki chyba tak zrobie;D
Dodam jeszcze do tego co kris powiedział. Możesz jeszcze skrócić czas ekspozycji stosując jej korekcję na np. - 0,5 EV co potem skompensujesz wywołując RAWa
Kris no ok. ja wlasnie w tym samym problemie sie krece.
Widzisz ja mam oprocz kita 18- 70 szklo (ktore jest rowniez jako kit w innych modelach-chyba- ale ja dokupilem) 75- 300, ale obydwa sa raczej ciemne. To mniejsze jest jasniejsze ale lufka juz ciemniejsza, wiec co bys proponowal, zakladajac ze nie bede mial dostepu do 1 rzedow na widowni?
wszystko zależy od oświetlenia, co okaże się na miejscu. i najważniejsze - staraj się być blisko sceny. ideałem jest jeżeli jesteś na tym samym "poziomie" co wykonawca. ale jak nie to odejdź parę kroków dalej (jak się da )
z doświadczenia wiem, że najfajniej foci sie kapele które się zna, bo wiesz jakie mają"odruchy" i czego się spodziewać.
warto też obczaić najpierw jak "grają" światła i wybrać sobie takie miejsca które będą optymalne.
iso - ja daje max 800 i wystarcza
Chris popatrz tu: fotki na pierwsze 12 zdjęć (popatrz w exify). Robiłem w zasadzie podobnym zestawem (tyle, że oprócz kita był 28-75/2,8 a zamiast SAL75-300, sigma 70-300APO). Da się - i nawet ISO 1600 nie trzeba się bać - zależy też jak duże wydruki będziesz robić.
To było robione minoltą D5D - tam szumy są większe - z A700 nawet ISO 3200 bym się nie bał w razie potrzeby.
a co do lampy mam jedno zdjęcie, które potwierdza wyjątek od reguły jej nieużywania
http://www.digart.pl/zoom/3369031/Sanitys_Dawn.html - bardzo lubię tą fotkę,
kris: połączyłem tematy
Jestem nowy na forum więc witam serdecznie wszystkich i każdego z osobna
Chciałbym prosić o rade. Jeżdżę ze znajomymi którzy grają w zespole na ich koncerty , jest to zespół o mocnym brzmieniu wiec na koncertach jet słabe oświetlenie . Przeważają czerwone światła.doradźcie mi jakich parametrów użyć trzeba uzyskać zadowalające efekty. Posiadam Alfe 200 i obiektyw z zestawu 3.5-5.6/18-70 pracuje na długich czasach naświetlania dla uzyskania dynamiki koncertu proszę o wskazówki.
Dzięki za wskazówki po następnym koncercie postaram się pokazać swoje nowe fotki
"docent stopczyk " super fotka idealne ujęcie a tu moja podobna w tym samym klimacie .
http://www.digart.pl/zoom/4615377/SNOW.html