anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Fajerwerki

profile.country.pl_PL.title
karolca
Nowicjusz

Fajerwerki

Witam wszystkich.
Z jakich ustawień korzystać aby fajerwerki wyszły "idealnie"?
Chciałabym uzyskać na tyle jasne zdjęcie, aby było widać okoliczne budynki etc jednocześnie mieć na tyle krótki czas migawki aby efekty świetlne były wyraźne.
Zwiększone ISO to tylko kompromis bo tracę na jakości.

Jak macie "zlotą metodę" - podzielcie się :))

Pozdrawiam i życzę szczęsliwego 2009 roku :)

30 ODPOW. 30
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

karolca napisał(a):

no a ludzie... nie chcieli słuchać ;) małżonek stał w kadrze :rolling_eyes:

Było ich... statywem, statywem :D
A ja, chyba wreszcie dorobię się statywu z prawdziwego zdarzenia - takim to faktycznie będzie można się zamachnąć ;) 8-)

------------------------------
fotoamator
karolca
Nowicjusz

oj tam zaraz statywem :) szkoda statywu ;) prezent od męża więc trzeba uważać. i tak odręciło mi się jakieś pokrętło typu motylek :( za dnia muszę iść poszukać bo trochę szkoda...

Alf300
Początkujący

Witam

Muszę przyznać że fotografowanie fajerwerków wymaga wprawy .. Na pewno trzeba wybrać odpowiednie miejsce bo fotografowanie na żywioł nie wpłynie pozytywnie :P

Moje fotki które przedstawię niżej były robione na gorąco ... lecz jak szybko się przekonałem nie znalazłem się w odpowiednim miejscu plątanina kabli mnie załamała, tak samo jak doświadczyłem tego że pomimo robienia na statywie może poruszyć zdjęcie...

Ale jestem bogatszy o jedno doświadczenie , cholerka ale jak tu robić foty w tak gorącej chwili ;) :nauseated_face:

Na jednym ze zdjęć widać refleksy świetlne jak sobie poradzić z tym efektem :question:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Alf300 napisał(a):

Witam

Muszę przyznać że fotografowanie fajerwerków wymaga wprawy .. Na pewno trzeba wybrać odpowiednie miejsce bo fotografowanie na żywioł nie wpłynie pozytywnie :P
To prawda. Dobrze jest mieć przed sobą pustą przestrzeń, w której pojawią sie fajerwerki

Moje fotki które przedstawię niżej były robione na gorąco ... lecz jak szybko się przekonałem nie znalazłem się w odpowiednim miejscu plątanina kabli mnie załamała, tak samo jak doświadczyłem tego że pomimo robienia na statywie może poruszyć zdjęcie...
E, co Ty - całkiem fajne. A poruszyć na statywie można właściwie tylko w dwóch przypadkach: jak się ma marny statyw (typu first, hama czy nawet markowy ale nie od tego sprzętu, czyli za lekki, jak się kopnie w statyw. A, i jeszcze jak się nie używa wężyka ani samowyzwalacza 2s - paluchem na chybotliwym statywie można poruszyć.

Ale jestem bogatszy o jedno doświadczenie , cholerka ale jak tu robić foty w tak gorącej chwili ;) :nauseated_face:
SPOKOJNIE :nauseated_face:
Na jednym ze zdjęć widać refleksy świetlne jak sobie poradzić z tym efektem :question:

Tak samo, jak ze słońce - uważać na lampy - za blisko kadru znalazła się lampa uliczna i to ona winna. Albo osłonić dłonią albo inaczej się ustawić. Tylko nieliczne obiektywy potrafią się w takiej sytuacji "zachować".

------------------------------
fotoamator
karolca
Nowicjusz

Fajerwerki uchwycone jeszcze Lumixem (fz50)
Program ustawiony na fajerwerki, zdjęcia robione seryjnie :D
Wybrane najciekawsze.

karolca
Nowicjusz
karolca
Nowicjusz
alpol6
Poszukiwacz

jeżeli moge to tu umieścić chciał bym zaproponowac wszystkim konkurs o tematyce fajerwerki w którym jedyną zasadą jest to żeby zdjęcia przedstawiały owe fajerwerki na nocnym niebie i zdjęcie było własnego autorstwa (wraz ze wzrostem zainteresowania większej ilości osób konkursem jest szansa na coraz to lepsze nagrody) oto adres strony z konkuresm
http://www.yeppas.pl/konkursy/sylwestrowe-szalenstwo/" target="_blank
(pytanie do administratora czy jest szansa aby nad konkursem patronował SONY)Załoga Yeppas umieściła by link lub dowolną grafikę nie przekraczającą rozmiaru 400pixeli x 50pixeli pod hasłem Patronat medialny.

Azazel-----
Początkujący

Ehh, szkoda że o rzeczonym konkursie wcześniej nie wiedziałem - może wziąłbym udział:)
W końcu po to się robi zdjęcia, żeby pokazywać je mądrzejszym od nas, i słuchać ewentualnych dobrych rad, co robić by nasze zdjęcia jeszcze bardziej zapadały w pamięci, były lepsze:)

W ub. roku byłem na "imprezie" zwanej "Kölner Lichter" która właśnie kończy się fajerwerkami:)
Przykładowych kilka fotek zamieszczam w załączeniu, całą moją :smileyredface: galerię pokazu sztucznych ognii z tamtego dnia można zobaczyć :arrow: TUTAJ
Fotki robione hybrydą Fuji S9600, ze statywu, bodajże w trybie S (choć przyznam się że nie pamiętam dokładnie), gdzie zwyczajnie eksperymentowałem z czasami (pierwsza moja taka "sesja").

I teraz pytanie - ponieważ w tym roku prawdopodobnie również się na tą imprezę wybieram, z tym samym najprawdopodobniej aparatem - co mogę/powinienem poprawić? :)
Po za oczywiście kadrowaniem - choć to jest akurat dość trudne z uwagi na jakieś 800 tysięcy ludzi którzy co roku wylegają na ulice miasta i uczestniczą w Kölner Lichter :)

Kiedyś może wynajmę po prostu na tą noc pokój w hotelu nad Renem z widokiem na katedrę, starówkę, most Hohenzollernów i oczywiście sam Ren - stamtąd całe niebo będzie moje :slight_smile: