anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wbudowana myszka seria NW - Problem

profile.country.pl_PL.title
destin6
Poszukiwacz

Wbudowana myszka seria NW - Problem

Jak coś robię na laptopie(NW21SF) to chwilami ta wbudowana myszka się zacina i jest opóźniony ruch :?
Lecz po jakimś czasie to mija np. po 3 minutach... ktoś się już z tym spotkał lub wie jak to naprawić:?:

P.S. Mam najnowsze sterowniki ;)

35 ODPOW. 35
pkoni-----
Początkujący

Touchpad jest urządzeniem, które wyczuwa pojemność elektryczną ciała stykającego się z nim. Np palec jest ciałem o odpowiednio dużej pojemności by zostać wykrytym przez touchpad a ołówek już nie. Bardziej czuły touchpad reaguje na ciała o mniejszej pojemności niż touchpad o mniejszej czułości

Ten troszkę naukowy wstęp pomoże mi wyjaśnić Ci na czym polega wspomniana przez Ciebie cecha. Otóż gdy załóżmy, że na powierzchni płytki dotykowej zgromadzą się ładunki elektryczne. Gdy będzie ich wystarczająco dużo touchpad może odczytać to jak dotknięcie palcem.

Teraz będę musiał znowu wrzucić nudną dygresję: pojemność elektryczna to stosunek ilości ładunków do potencjału elektrostatycznego (a potencjał to wielkość charakteryzująca pole ektrostatyczne).

Zatem jeśli na Twojej płytce zgromadzą się niechciane ładunki Touchpad (a jest to bardzo czuła płytka, naprawdę wysokiej klasy) rozpozna to jako... palec!:) Stąd wędrowanie kursora po ekranie i zmiana jego pozycji w sposób dość nieprzewidywalny. Jeśli zauważysz takie zachowanie spróbuj wytrzeć touchpad np ściereczką do okularów lub do obiektywu aparatu. Ja robię tak z komputerami, które stoją na wystawach i problem znika jak ręką odjął!

Oczywiście możesz też kontaktować się z VAIO-Link: 0-801-3-VAIO-2

Przema2006
Początkujący

Witajcie

Ja ma FW i win 7 64 bit - ze strony http://www.synaptics.com ściągnąłem sobie sterowniki v 14 teraz widzę że jest wersja v15 i nie mam problemów ani na baterii ani na zasilaniu :)

Pozdrawiam
Miłego Dnia

tomik67
Początkujący

krzysio1968 napisał(a):

Mam to samo w FW41E, ale tylko podczas pracy z załączonym zasilaczem :question: . Przy pracy z baterią problem nie występuje.

Witajcie.
Mam dokładnie taki sam objaw w modelu VPCF13Z1E,podczas pracy na baterii touchpad działa OK. po podłączeniu zasilacza zaczyna wariować,zmienia kierunki,powiększa lub pomniejsza ekran,samoczynnie klika na odnośniki itp.
Dlaczego dzieje się tak tylko na zasilaczu ?. Macie jakieś pomysły ?.
PS. Sterownik przeinstalowałem , bez efektu. :c12

Rozmawiałem z serwisem VAIO , stwierdzono że jest winny statyczny ładunek nagromadzony w urządzeniu.
Kazano mi wyłączyć laptopa , wyjąć wtyczkę zasilacza , wyjąć baterię i 20 sekund naciskać przycisk włącznika.
Na razie pomogło , zobaczymy na jak długo. Mam nadzieję że nie będę musiał powtarzać tej procedury zbyt często.

Pozdrawiam.

truskawka
Początkujący

Witam,

Ja równiez mam problem z touchpadem. Problem jest w tym, że kursor działa jak chce, raz szybko raz wolno, włącza mi różne funkcje, zmienia rozmiar stron, podczas pisania przeskakuje mi kilka linijek do góry lub w inne miejsce i zaczyna pisać z środku jakiegoś zdania. Dzis odebrałam go z 2 wizyty w serwisie. Za pierwszym razem został ponoć wymieniony touchpad na nowy, ale problem dalej jest. Oddałam go po raz drugi i wrócił mi dzis w stanie niezmienionym. Już nie wiem co mam robić bo na tej infolini traktują mnie jak intruza. Przeciez nie wymyślam bzdur. Wystarczy popracowac na nim przez kilka minut i wszystko widać. Podczas rozmowy z infolinią stwierdzili że to może wina akcesoriow a mimo to nie chcieli zabrać baterii i zasliacza, zeby spr czy to faktycznie jest problemem. Dziś już jest za późno ale jutro dzwonie ponownie... Czy komuś udało się naprawić problem? Dodam, że wszystkie sterowniki sa ok, manewry z baterią też, nawet zrobiłam przywrócenie do ustawień fabrycznych. Nic to nie dało.

tomik67
Początkujący

Pomaga ,ale tylko na jakiś czas rozładowanie ładunku statycznego,nagromadzonego w urządzeniu.
Opis parę postów wyżej.
Gdyby coś nowego wynikło z rozmowy w serwisie - proszę o info.

spolsleeper1iklwc
Początkujący

Witam,

Chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami co do problemów z touchpadem. Swego czasu miałem laptopa VGN-FW11E, z jego touchpadem działo się to co opisywali koledzy wyżej, tj. na baterii działał bez problemu, natomiast na zasilaczu wariował, albo prawie w ogóle nie reagował. Ponieważ laptopa kupowałem używanego oddałem go do serwisu nie autoryzowanego i tam serwisant stwierdził iż problem nie leży po stronie touchpada czy laptopa, a jest to wina zasilacza który podaje za wysokie napięcie. Ponieważ miałem do niego nie oryginalny zasilacz postanowiłem zaopatrzyć się w oryginalny. Po zakupie i podłączeniu okazało się że sytuacja się zamiast się poprawić nasiliła się, więc uznałem że serwisant się mylił. Jednakże dwa tygodnie temu stałem się szczęśliwym posadaczem notebooka z nowej serii SB(touchpad działał bez zarzutu). Pewnego dnia położyłem oba laptopy obok siebie i ten sam problem z gładzikiem pojawił się również na nowym laptopie i to nie podłączonym do zasilania! A jakież było moje zdziwienie gdy obiawy ustąpiły gdy położyłem rękę między laptopami. Postanowiłem eksperymentować dalej. Po uprzednim upewnieniu się że oba zasilacze mają takie same specyfikacje podłączyłem zasilacz od nowego laptopa do starego i okazało się że touchpad działa bez zarzutu. Podłączyłem stary zasilacz do nowego laptopa i problem się pojawił. Wniosek z tego jest taki że chyba touchpady vaio są strasznie czułe na podawane im napięcie prądu. Nowy zasilacz widocznie ma deklarowane 19.5V natomiast stary ma ok.19,75V. Nie wiem jak to się ma do tego że nowy notebook warioował gdy leżał obok starego ale być może to jakieś promieniowanie elektro-magnetyczne. Także polecam sprawdzić napięcie na zasilaczach jakimś miernikiem prądu. Nie wiem czy to się da jakoś wyregulować w serwisie czy trzeba wymienić na nowy. Pozdrawiam i mam nadzieję że może komuś moje spostrzeżenia pomogą :)