anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

w końcu ...

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

w końcu ...

polskie forum VAIO :)
Mam nadzieję, że nie będzie odwiedzane tylko przez użytkowników ale również pracowników Sony Poland zajmujących sie tym sprzętem, którzy będą udzielać rad i wskazówek.

Pozdrawiam
/prawie bardzo zadowolony użytkownik VAIO FZ-21Z/

64 ODPOW. 64
lennox2
Początkujący

Dziękuję, DZIĘKUJĘ Wam, Panowie, raz jeszcze :c4 :c4 :c4 . Dzięki Waszej pomocy nie tylko wypaliłam 2 płytki recovery, ale i podzieliłam disc C na dwie partycje!!! SAMA!!!!

Mój problem został załatwiony i właściwie można by zamknąć temat, gdyby nie... Gdyby nie jeszcze jeden problem... :smileyredface: . Mogę to jeszcze jakoś zmienić tak, aby było zgodnie z moimi pierwotnymi zamiarami, czy to już proces nieodwracalny?

Przepraszam Was raz jeszcze za intensywne zawracanie głowy, ale mąż jest w Norwegii od roku i jestem skazana na pomoc online... zresztą on też nie jest zbyt lotny jeżeli chodzi o problemy natury informatycznej :c20 :)

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Gratulacje! :thumbsup:
Możesz spróbować rozszerzyć wolumin. Robisz to podobnie tak jak robiłaś dzielenie, tylko tym razem zamiast na dysku C, operujesz na tym drugim (strzelam że D) -> prawym -> Rozszerz wolumin. Pamiętaj że pojemność dysku można rozszerzyć tylko o pozostały, wolny fragment dysku (z poprzedniej operacji "Rozmiar dostępnego miejsca zmniejszenia (MB)").

ps. nie jestem pewien czy dane zapisana na dysk D, przy rozszerzaniu, nie ulegną utraceniu.

lennox2
Początkujący

prawym -> Rozszerz wolumin. Pamiętaj że pojemność dysku można rozszerzyć tylko o pozostały, wolny fragment dysku (z poprzedniej operacji "Rozmiar dostępnego miejsca zmniejszenia (MB)").

Niestety, ale mogę tym sposobem tylko "zmniejszyć wolumin"... :?

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

A sprawdź czy możesz jeszcze zmniejszyć wolumin C. Jeśli nie to nic teraz nie zrobimy. Może po ponownej defragmentacji C, pojawi się więcej miejsca. Jeśli nic się nie zmieni to tak musi zostać.
Zostaje jeszcze ponowna instalacja systemu. Po zainstalowaniu prawdopodobnie będziesz miała więcej dostępnego miejsca. Pamiętaj, że w tym przypadku stracisz wszystkie dane (muzyka, filmy, dokumenty, itd.).

lennox2
Początkujący

Dysk C mogę oczywiście zmniejszyć - mam na nim ponad 160 gb "zbędnego" miejsca. Ale raczej chyba dam już sobie spokój, bo na starym komputerze miałam 3 dyski i pamietam, jak mnie wkurzało, że nigdy nie pamiętałam, jakie dane mam na którym dysku! A rozumiem, że po zmnieszeniu miejsca na dysku C mogę utworzyć dodatkową, trzecią już partycję, tak? No więc raczej nie, chyba już wolę pozostać przy dwóch, 200-gb dyskach, niż mieć trzy partycje.

Dziękuję Wam BAAAARDZO, buziaki :c4

PS. Aha. Z ikonką Worda poradziłam sobie w ten sposób, że DODAJ/USUŃ PROGRAMY>OFFICE>NAPRAW PROGRAM. Ikonka pojawiła się znowu w MENU START.

oldguest
Początkujący

Moim zdaniem należało by usunąć tą nową partycję. Dysk C zmniejszyć jeszcze bardziej i dopiero utworzyć nową partycję z powrotem.

lennox2
Początkujący

No dobrze, a nie utracę w ten sposób danych z dysku G?

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

lennox2 napisał(a):

No dobrze, a nie utracę w ten sposób danych z dysku G?

Utracisz

lennox2
Początkujący

W takim razie odpuszczam temat - gorący buziak :-)

lennox2
Początkujący

Przepraszam, że ponownie odgrzewam temat, ale mam do Was jeszcze jedną prośbę. Podczas niektórych operacji najwyraźniej brakuje mojemu laptopowi ramu. Chciałabym go zwiększyć, i gdzieś tam czytałam, że jest to czynność banalnie prosta, to prawda? Mógłby ktoś mi powiedzieć "łopatologicznie", jak mam to zrobić, aby nie wikłać się w niepotrzebne wizyty w serwisie? Czyli: gdzie znajdują się kości ramu (te już zainstalowane), jak je wyciągnąc i jakie dokładnie muszę kupić, aby bezkolizyjne zwiększyć możliwości "ramowe" komputera?

Z góry dziękuję za pomoc :-)