Podziel się wrażeniami!
Witam, pytanko do sony czy model vgn sz61mn jak i model z serii cr (których to modeli w polskich centrach sony nie ma) zakupiony w uk wpelni podlegaja gwarancji w Polsce, dziekuje pozdrawiam
Aha, no to wnioskuję, że w przypadku Blu-Ray też jest to możliwe Dzięki
Link do konfiguratora
Właśnie zauważyłem, że przy opcji "Blu-Ray" jest dopisek "(Reg. Price $150.00)"
Czy to to, o czym myślę? Reg = regional?
Jeśli zmiana z poziomu systemu nie pomoże to na necie jest multum softu który symuluje zmianę kodu regionalnego, wirtualne napędy itp. Wtedy na pewno filmy z innych regionów zadziałają.
Ok, to super, bo właściwie tylko z tym miałem wątpliwości
Na poczatku chciałem kupić Vaio serii CS, ale brak złącza HDMI niestety go zdyskwalifikował
Jeszcze raz dzięki za szybką pomoc!
Pozdrawiam!
Cześć,
Mam do Was pytanie - czy jest jakiś sposób na oficjalny zakup skonfigurowanego notebooka SONY VAIO ze strony uk i wysłanie go do Polski ? Nie podoba mi się to, że w Polsce mamy dostępne tylko gotowe, prekonfigurowane modele notebooków, podobnie jak to, że nie ma możliwości wybrania kolorystyki notebooków Sony tak jak w USA - ale tu pozostaje tylko wzdychać... Kupno notebooka w Anglii to raczej realna sprawa, pytanie czy da się to formalnie załatwić w Polsce, czy może powienien gadać z Sony UK ? Chciałbym samemu skonfigurować VGN-FW, najmocniejszy, procek, najmniej ramu (dołożę sobie sam), bez BD, za to z lepszym dyskiem (nie podjąłem decyzji czy 500 Gb 7200 czy SSD), z ATI 1 GM RAM, z Windowsem 7 Ultimate i 3l gwarancją. Jeśli chodzi o ceny w Anglii i obecny kurs Funta wychodzi tyle samo co za FW51MF. Czy komuś udało się to załatwić ? Oczywiście nie interesuje mnie metoda na znajomego w uk tylko wysyłka bezpośrednio przez Sony.
Cóż nikt nie odpisał, więc zamieszczam tylko aktualizację dla innych szukających odpowiedzi na to samo pytanie.
Sony Vaio Polska odpowiedziało, że marka VAIO w Polsce jest zbyt młoda, żeby wprowadzać konfigurator WWW i na razie nie ma możłiwości ani skonfigurowania komponentów hardware, ani software. Co za tym idzie jesteśmy skazani w większości na Windows 7 HP. Mogę sobie kupić w sklepie inną wersję i zainstalować ją na laptopie
Sony Vaio Niemcy odpowiedziało, że dostarczają tylko na terenie Niemiec i jeśli już to mogą dostarczyć na adres niemiecki, a ja sam zadbam o transport do Polski. Jakby tego było mało sprzedają komputery wyłącznie z klawiaturą QWERTZ. Serwis dla Polski mieści sie w Niemczech i jeśli popsuje się nam klawiatura to właśnie tam ją wymienią, ale klawiatury QWERTY są niedostępne w sprzedaży
Sony Vaio Wielka Brytania odpowiedziało, że dostarczają tylko na terenie UK i mogę zrobić podobnie jak dla przypadku Niemiec. Gwarancja UK jest uznawana w Polsce (przepisy UE), klawiatura jest QWERTY (inne umiejscowienie znaków specjalnych). Chcę wziąć laptopa na firmę, co w przypadku sprowadzenia z Angli odpada (choćby inna stawka VAT).
To tyle. Wychodzi na to, że VAIO jest fajne i ładnie wygląda...
Pozdrawiam
P.
Witam. Zainteresował mnie ten notebook, znalazłem go na allegro po atrakcyjnej cenie w związku z czym chciałbym go kupić Zastanawia mnie tylko jak jest z gwarancją tego sprzętu i jak mogę sprawdzić kupując ten komputer czy nie jest przywożony z USA ? bo przywożąc go z tamtąd gwarancja w PL chyba nie obowiązuje ? czy się myle ....
Chciałam ostatnio sprawdzić pewne parametry lapka z seri ea2s1. Niestey, jak na razie polska strona nie działa, poszukałam więc na amerykańskiej... no i się troszkę zawiodłam - dlaczego w amerykańskiej wersji mogę sobie swobodnie skomponować poszczególne elementy laptopa, np wybrać lepszy procesor (2,53 - w polskiej dystrybucji tego nie ma), inny układ graficzny (w polskiej tylko jeden), kolorowy skin do klawiatury, od razu powiększoną pamięc ram do 8gb czy choćby odtwarzacz blue-ray, gdzie u nas jestem skazana tyko na zwykły dvd. Co ciekawsze, cena tego full wypasionego lapka, po przeliczeniu na złotówki, byłą o niecały tysiąc większa, niż nówka z polskiej dystrybucji.
Teraz w związku z tym - czy istnieje możliwość zamówienia w Polsce, w salonie Sony, lapka o dokładnie takich parametrach, jaki jest dostępny za oceanem? Bo nawet ta podstawowa wersja, która u nas oznaczona jest numerkiem ea1s1, to w jueseju kosztuje, w przeliczeniu na złotówki, niemalże tysiąc mniej...
Ewentualnie, orientuje się ktoś jak by wyglądała sprawa z gwarancją, gdybym zdecydowała się zakupić w Stanach i po prostu przywieźć? Niby tam oferują jakieś rozszerzone gwarancje, ale nie wiem dokładnie jakie, nie wczytywałam się.
Jak myślicie? W ogóle warto się nad tym zastanawiać?
Gwarancja z USA w Unii Europejskiej nie obowiązuje, w drugą stronę tak.
W Polsce nie ma możliwości zamawiania własnej konfiguracji.
Co do różnicy cen - dolicz podatki, uwzględnij wielkość rynku itd.
To oczywiste, ze rynek polski jest mniejszy od amerykańskiego, podobnie zresztą jak i sama liczba mieszkańców - potencjalnych nabywców. Co bynajmniej wcale nie oznacza, że jeżeli rynek jest mniejszy, to i zadowoli się byle czym i że nie opłaca się o ten rynek walczyć. A tak, potencjalny nabywca ucieka na rynek zagraniczny lub do konkurencji i tyle.
Co ciekawsze, sami sprzedawcy (właśnie z jednym z nich rozmawiałam) polecają rynek angielski, ewentualnie niemiecki (o ile nie przeszkadza układ klawiszy) albo amerykański. Więc nie wiem, czy taka polityka się faktycznie opłaca...
EB2Z1 - ma odtwarzacz BD i do tego i5 (to ten 2,53) zamiast i3.. Pamięć można wymienić na 8. Wyjdzie taniej i z gwarancją europejską. Czego w nim brakuje?