Podziel się wrażeniami!
Witam Was!
Jestem użytkownikiem Sony VAIO od prawie roku.
Mój model jaki posiadam to VPCEB1S1E;
Mam do was 3 pytania:
1. Podczas gdy przeglądam strony internetowe i zjeżdżam strzałkami lub panelem w dół i do góry, mój laptop "piszczy", z czym to jest związane? I czy się da to jakoś usunąć?
2. Laptopa mam już od roku... ale dopiero dziś postanowiłem się zarejestrować na tej stronie. Wyczytałem w instrukcji ,że trzeba zrobić RECOVERY. Czytam i czytam tę instrukcję i tam jest chyba z 4 opcje na to. A ja nie wiem którą wybrać.
Chodzi mi o takie RECOVERY ,że gdy np; będe chciał wgrać od nowa system, to mi się to uda. Jakbyś mógł mi podać nazwę dokładnie jak to się nazywa, było by super. I jakich do tego płyt użyć i ilu? Starczą 2 płyty DVD-R? Poprostu chciałbym mieć "takjakby" płytkę z Windows 7 i w razie wypadku sobie go od nowa wgrać.
3. Lekko zawiasy się poluzowały... wyraźnie to czuć. Jak wymienić zawiasy w laptopie? nie widzę tutaj żadnych śrub więc nie wiem jak mam się za to zabrać. I gdzie dostać zawiasy do tego modelu.
Z góry dziękuję Wam za pomoc.
AD 1 .
Omawiane piski to praca cewek zasilających .
Pisk jest słyszalny dlatego iż procesor szybko przełącza się z stanu
obniżonego poboru prądu do normalnej pracy i pisk jest słyszalny .
Rozwiązanie problemu jest wyłączenie procesora ze stanu oszczędzania energii , ale daje to krótszy czas pracy na baterii .
Tak więc coś za coś.
Sposób:
Wpisać do rejestru systemu Windows wartość , służy do tego aplikacja RegEdit
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Power \ PowerSettings \ 54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00 \ 5d76a2ca-e8c0-402f-a133-2158492d58ad
W kluczu z nazwą DWORD, zmieniamy z 1 na 0 a potem opcje zasilania -> zmień ustawienia planu -> zmień zaawansowane ustawienia zasilania ->zarządzanie energią procesora -> wyłączenie stanu bezczynności procesora. Wyłączamy stan bezczynności procesora i tyle.
Owszem jest metoda inna zalać cewki lakierem który zastygnie ,
ale może to nie być takie łatwe .
AD 2.
Zapisujesz Full System Recovery lub jakoś tak , najlepiej zrób zdjęcie i wklej opcje to ci wskażę .
AD 3.
Zawiasy możesz sobie kupić w Supporcie , lub ARCADII ( chyba tak się nazywa ) , wymiana zawiasów
to jednoczesna utrata gwarancji .
Nie lepiej było kupić lebszy komputer , który się po paru miesiącach nie zacznie się rozlatywać .
Message was edited by: michal3411