Podziel się wrażeniami!
Nowe sony Vaio FW21Z jest świetne, ale ma swoje wady i mam nadzieję, że choć niektóre z nich zostaną poprawione w nowym modelu.
Do ideału modelowi 21Z brakuje:
- procesora P9500 zamiast T9400, bo przy prawie identycznych osiągach ma TDP 25W, zamiast 35W serii T( dłuższa praca na akumulatorze)
-trochę lepiej grających glośników, bo w notebooku multimedialnym by się przydały (trochę większa moc, ewentualnie z subwooferem)
-dobrą kartę graficzną (najlepiej nVidii) np.9600GT 512 MB (z CUDA), a super byłoby gdyby zrobić hybrydę np. zintegrowana 9400M + 9600GT 512 MB , a jeżeli już Ati to np. Mobility Radeon HD4850 512MB lub HD4650 512MB. Konfiguracja z hybrydą nVidii pozwoliłaby przedłużyć prace na baterii.
-dodatkowo, już trochę czepiając się, ale mile widziane byłyby:
szybsze dyski (zamiast 4200obr/min chociaż 5400)
pamięć ram 1066MHz zamiast 800
ekran z podświetleniem LED
ewentualnie lekkiego wzmocnienia obudowy koło touchpada, żeby się tak nie uginała.
Swoją drogą zastanawia mnie, dlaczego w serii FW Sony nie montuje kart nVidii?
I dlaczego jeżeli już montują jakieś karty graficze to są one zwykle słabe?(Radeon 3650 512 MB np. w 21Z nie jest słaby, ale w następnej serii przydałoby się coś lepszego)-tak jak pisalem wyżej z CUDA nVidii lub odpowiednikiem Ati.
Poza tymi wskazówkami seria FW jest super- gratuluje
I żeby cena nie była jakaś astronomiczna w porównaniu do tej serii.
Jeśli poprawicie choć część z tych rzeczy, to laptop na standardowej baterii powinien wytrzymywać minimum 2 godz i 30 minut w tej konfiguracji.
I co najważniejsze moim skromnym zdaniem,- nie bedzie miał konkurencji!!!
Nie mam pojęcia, czy przeczyta to ktoś z Sony,a nawet jeśli przeczyta, to czy w ogóle będzie miał możliwość podpowiedzenia komuś, kto jest odpowiedzialny za konfigurację, albo zgłoszenia mojej uwagi, do jakiejś odpowiedniej osoby lub osób.
Za poświęcenie czasu i ewentualną pomoc, z góry dziękuje.
Jak taki ram wymienić(albo raczej gdzie)?
Problem już rozwiązany pamięć GOODRAM SODIMM
4096MB DDR2 800MHz rozwiązała sprawę wszystko chodzi bez problemowo
Dzień dobry,
Podjąłem decyzję o zakupie VAIO serii F. Znajomy podesłał mi jednak taką oto informację:
"Japoński gigant rynku elektroniki, firma Sony, może chwilowo na bok odłożyć dość częste problemy z akumulatorami, bo na horyzoncie pojawił się nowy kłopot. Tym razem chodzi o 535 000 egzemplarzy notebooków VAIO serii F i C, które mogą się przegrzewać i w efekcie stanąć w ogniu oraz doprowadzić do obrażeń ciał użytkowników.
Z całego świata do Sony spływają informacje od świeżo "upieczonych" nabywców wspomnianych notebooków, którzy skarżą się na zniekształcenia obudów. Firma Sony do tej pory przedstawia im dwie możliwości rozwiązania problemu. Po pierwsze klient powinien albo jak najszybciej przekazać notebooka do serwisu, albo na własną rękę dokonać proponowanej przez Sony aktualizacji oprogramowania BIOS.
Teraz pozostaje jedynie czekać na oficjalne stanowisko, które powinno pojawić się na stronach internetowych Sony. Dopiero wtedy każdy będzie mógł stwierdzić, czy dany egzemplarz powinien zostać uznany za stwarzający zagrożenie."
Źródło: http://pclab.pl/news42289.html" target="_blank
Data: 30 czerwca 2010
Czy ktoś natknął się na oficjalny komunikat Sony w tej sprawie?
Czy wiadomo, które konkretnie notebooki stwarzają zagrożenie (jakiś numer produkcyjny itp.)?
Czy, kupując VAIO serii F w Polsce, mogę trafić na wadliwy egzemplarz (czyli innymi słowy, czy zdarzały się już takie przypadki u nas w kraju)?
Po czym poznać, że mojego notebooka dotyczy wspomniana przypadłość (jak poznać, że dana temperatura może odkształcać obudowę albo spowodować samozapłon, przed tymi wypadkami)?
Pytania te kieruję zarówno do aktywnych użytkowników marki jak i przedstawicieli Sony.
Serdecznie dziękuję za pomoc.
W aktualnym modelu serii F, czyli w F12 nie występuje ten problem zatem możesz spokojnie kupować. Do poprzednika, czyli F11 została wydana aktualizacja BIOSu usuwająca przyczynę problemu. Pisaliśmy o tym na forum
Dziękuję serdecznie. Na pewno ta informacja pomoże mi i innym potencjalnym klientom w podjęciu jedynej słusznej decyzji
Pozdrawiam.
Fortepianowa czerń? Prawie wszędzie?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Ostatnio często odwiedzam główną stronę Sony i zauważyłem, że w zakładce Seria F, cały czas, albo przybywają jakieś nowe modele, albo znikają. Wczoraj np. było 5 modeli, a w tym momencie są tylko 2. Natomiast w sklepach typu Komputronik, czy Vobis jest do kupienia model Sony VAIO VPC-F13Z8E/BI, którego wcześniej nie widziałem, no i nie ma go na stronie Sony, więc dlaczego jest w sprzedaży?! O co chodzi, bo już nic z tego nie rozumiem?...
BonnieEnd, przyznam, że koledzy odpowiedzialni za stronkę trochę motają. Obecnie w sprzedaży są dwa modele:
1) F13Z8E - od poprzednika (F13Z1E) różni się nieco większym dyskiem (640GB vs 500GB), kauczukową podpórką pod nadgarstki (stary jej nie miał) i ceną o 1000zł niższą
2) F13M1E - opis dostępny na stronie
Wkrótce z kolei mają się pojawić F21Z (ekran 3D i inne bajery, ale dopiero jak naprawią Sandy Bridge - gdzieś w kwietniu) i następca F13M, który będzie do niego bardzo podobny (nieco większy dysk, nieco słabszy procesor).
A czym będą się one różniły?