Podziel się wrażeniami!
Od kobiet zacznę...
Sonnar / Superia Xtra
Skan negatywu
Ghost - to, że po crosie slajd będzie miał nieco inne kolory to się spodziewałem, ale nie rozumiem tego, skąd w dwóch podobnych ujęciach jedno z nich idzie w magente a drugie w zieleń. I tak cała rolka - albo jedna dominanta albo druga... Myślę, że może to mieć związek z podłożem filmu, choć na kolorze w kliszach to się nie znam zupełnie - w każdym razie nie gmerałem nic przy tym. Po prostu tak wyszło w tych dwóch odcieniach. Jakbym miał wybierać to te akurat bardziej mi się podobają z dominantą magenty.
Deviant napisał(a):
nie rozumiem tego, skąd w dwóch podobnych ujęciach jedno z nich idzie w magente a drugie w zieleń. I tak cała rolka - albo jedna dominanta albo druga... Myślę, że może to mieć związek z podłożem filmu, choć na kolorze w kliszach to się nie znam zupełnie - w każdym razie nie gmerałem nic przy tym. Po prostu tak wyszło w tych dwóch odcieniach. Jakbym miał wybierać to te akurat bardziej mi się podobają z dominantą magenty.
Piotrze - na podświetlarce widać cały czas negatyw barwny, bo film został wywołany jako cross. Ale zdecydowanie o ile pamiętam, to widać raczej zabarwienie w dominancie magenty - stąd pewnie widoczne zielenie.
Spojrzę jeszcze raz na film to napiszę dokładnie jak on wygląda.
Czyli to skaner (jeżeli robisz to w trybie automatycznym) w zależności od zawartości klatki próbuje zdejmować maskę. Ale, że jest ona niestandardowa (bo to cross) to w zależności od dominanty program dobiera sobie jakąś maskę i ustawia obraz wynikowy tak a nie inaczej. Ręcznie mógłbyś zrobić kolory tak jak Ty chcesz (no, prawie).
Cross do skanowania na automacie raczej nie nadaje się.
Xenar / Fomapan 400 (9x12)
To zdjęcie bardzo mi się podoba.
czy to przez skan, czy to przez kliszę, czy zamierzałeś mieć ten 'biały gradient' po bokach?
Prawdopodobnie przez źle dobrane parametry ekspozycji oraz forsowanie. Błony wywoływane były 'na stojąco', aby obróbka forsowna nie podniosła kontrastu. Mało światła było...
push w rodinalu? przeca tam na dzieńdobry dostajesz działkę w plecy.
ghost napisał(a):
push w rodinalu? przeca tam na dzieńdobry dostajesz działkę w plecy.