- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
RX10M4
Witam. Ostatnio przez omyłkę nie zapisałem kilka zdjęć (format XAVCS) w komputerze, a następnie sformatowałem kartę SD w aparacie. Czy jest możliwość odzyskania tych plików.
Pzdr. Włodzimierz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No trzeba poszukać jakiegos softu do odzyskiwania. Może to:
EaseUS Data Recovery Wizard Pro
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dziękuję za informację. Wczoraj kupiłem program EaseUS Data Recovery Wizard Professional z opcją na 1 rok za 454,50 zł. To nie jest program do odzyskiwania nawet kilku zdjęć (masakra), które zrobiłem 15.07.2023, bo okazało się że owszem odzyskuje zdjęcia, które "pstryknąłem" 27 lipca, następnie zapisałem w komputerze i usunąłem. Cały czas te 7 zdjęć odzyskiwałem. Ten program ponoć profesjonalny nie jest w stanie odzyskać wcześniejsze fotografie z karty SD, sformatowane, bo na tej karcie zostały zrobione później zdjęcia. Ciekawy profesjonalizm !!! Czy nie jest to tylko chęć "kupienia" klienta. Powiadomiłem sprzedawcę o rezygnacji z tego programu, myślę że będzie przyjęta, chociaż na zwrot pieniędzy mogę czekać nawet 60 m-cy. Mam nauczkę, by tego nie próbować samemu.
Pozdrawiam. Włodzimierz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No ale tak to sie nie da żadnym profesjonalnym narzędziem. Jeżeli usunąłeś zdjęcie albo sformatowałeś kartę, to z punktu widzenia zapisu dysku te informacje tam są, natomiast z tablicy partycji została usunieta informacja o zapisie, żebyś mógł zapisywać na wolnej przestrzeni karty. Jak nadpisałeś karte nowymi informacjami, to trwale usunąłeś zapis z przestrzeni dyskowej i tu już żadna magia nie pomoże. Profesjonalizm programu nie polega na magicznych własciwościach, tylko na mozliwości odzyskiwania szerszej grupy formatów plików.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dziękuję za informację. Teraz rozumiem wyjaśnienie, tylko dlaczego sprzedający takie programy nie piszą o tym. W tym co kupiłem informują cyt." EaseUS Data Recovery Wizard obsługują wszystkie typy nośników danych: Dysk twardy; zewnętrzny dysk twardy; kul USB; karta pamięci; aparat fotograficzny (a to ciekawe ?); urządzenia przenośne i inne.
Pomoc np.: grafika, filmy, audio, emaile.
Sytuacje utraty danych: odzyskaj usunięte, sformatowane i niedostępne dane"
Dla mnie taki opis był wystarczający, a okazało się że wprowadził w błąd.
Dalej cytuję: " Sprawdziliśmy, jak skuteczny jest EaseUS w przypadku pamięci przenośnych na przykładzie starej karty SD. Jej odczytanie z początku w ogóle nie było możliwe: konieczny był format. Następnie umieściłem na pamięci TXT i ponownie sformatowałem kartę. Dzięki EaseUS udało się nie tylko odzyskać wspomniany plik, ale także zdjęcia zrobione w roku 2006". Moich niestety nie, nawet skasowanych 15 lipca br. I komu należy wierzyć ???
Pozdrawiam. Włodzimierz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Odpowiedź firmy Soft360 : nie ma zwrotu pieniędzy, 454,50 do kosza - kupiłeś to masz !!!